Herman Hansens mindelegat

Hvert år modtager konfirmander bosiddende i Mørkøv Sogn en hilsen fra Herman Hansens Mindelegat. Nedenfor en lille artikel om Herman Hansen.

Konfirmanderne ved Herman Hansens grav:

Herman Hansen blev født år 1900 i Lille Knabstrup ved Snevre - Sdr. Jernløse Sogn - hvor hans forældre havde en lille gård. Efter endt skolegang arbejdede Herman på forskellige gårde, og senere blev han portør på Holbæk Amts Sygehus. I begyndelsen af 193'erne købte han imidlertid en ejendom i Vented ved Knabstrup med 7 tdl. jord.

Dette drev Herman kun i nogle få år, før han overlod det til forældrene. For da hans forældre flyttede ind hos ham, efter de var gået fallit med deres gård, blev de så uenige, at Herman rejste til Kildebrønde, hvor han arbejdede på forskellige gårde og gartnerier.

Først efter forældrenes død flyttede Herman hjem igen til Ventedgårdsvej 18. Her blev han kendt for med hest og vogn at tømme køkkenmødding, køre brænde og under krigen og årene efter også tørv til borgerne i Knabstrup. Senere arbejdede han i stalden på Knabstrupgård og sluttede som skurmand for forskellige firmaer.

På sine ældre dage flyttede Herman på plejehjemmet i Knabstrup, det senere "Bakkebo", inden han kom til Rosenvænget i Mørkøv. Den 11. oktober 1986 døde Herman som den sidste af en søskendeflok på 2 brødre og 2 søstre.

Herman levede et meget nøjsomt liv, som en eneboer. Og selvom det ikke var de store penge, han tjente, blev det dog til en god formue gennem megen sparsommelighed. Samtidig havde han set, hvordan andre familier var så fattige, at de dårligt havde råd til at give børnene det mest nødvendige udstyr til deres konfirmation.

Dette glemte han aldrig, hvorfor han i sit testamente havde bestemt, at der for en betydelig del af den formue, han efterhånden havde opsparet, skulle oprettes et legat til fordel for vore konfirmander i Mørkøv Sogn - netop

"Herman Hansens Mindelegat"